Apple nytt rekordresultat – vad händer nu?

Apple future 150202

De flesta har säkert noterat att Apple i förra veckan presenterade kvartalsresultat för verksamheten.
Förväntningarna var i sig höga bla pga lanseringen av iPhone6 men att det skulle bli det högsta vinsten som något företag någonsin haft var nog inte helt väntat.
Vi har ”smält” informationen och ställer fråga – vad gör Apple framöver ?

Först lite fakta om kvartalet (Q1 2015 för Apple):

- 74.6 miljarder $ (motsvarar ca 610 miljarder) i omsättning
- 18.4 miljarder $ (motsvarar ca 150 miljarder SEK) i vinst
- 74.5 miljoner iPhone sålda

Ogreppbara siffror eller hur?
Ett försök att se storheten:

- Det finns många länder som har mindre BNP än vad Apple har i omsättning
- Omsatt blir det 8.5 miljoner $ eller 70 miljoner SEK i timmen i vinst. Det räcker till 3.5 miljoner ostburgare, i timmen !
- iPhone försäljning motsvarar nästan 35.000 sålda iPhone i timmen. Det är nästan en iPhone till alla invånare i Enköpings
kommun – i timmen…

Detta gör såklart att trots stora utdelningar till aktieägarna så är det mycket pengar i kassan – närmare bestämt
155 miljarder $ (ca 1270 miljarder SEK) per 30 september. Det sätter en press på Apple att komma upp med mer nya produkter och tjänster eller dela ut ännu mer till aktieägarna. Ingen företagsledning kan sitta på en sådan kassakista i det långa loppet.
Så vad händer nu?

Det mest uppenbara är ju mer produkter typ hårdvara. Apple Watch är redan lanserat och kommer att få en betydelse redan under 2015. Man talar om 10 miljoner, 20 miljoner eller 30 miljoner enheter sålda. Apple Watch är ingen billig pryl, ett spann mellan 350 – 450 $ (låt oss sägs 3500 SEK) är vad vi kan förvänta oss.

Apple Watch belyser därmed Apple grundstrategi, ett oerhört kvalitetsfokus som Steve Jobs satte redan när han tillverkade kretskort i sin pappas garage och rättade upp komponenterna på kretsbordet. Vi kommer därför inte att se billiga versioner från Apple oavsett produkt eller tjänst, en lågpris iPhone är inte på kartan, därav snarare en ny produkt som Apple Watch.

iPad har ju stagnerat i konsumentmarknaden men vad som inte uppmärksammats så mycket är att Apple i år lanserar ett samarbete med IBM som syftar till att ta in iPad i företagsmarknaden. IBM´s företagstjänster speciellt kring det som populärt kallas Big Data och iPad som verktyg skall bana väg för nästa generation av iPads.

Musik var ju starten på Apple ”pryl i fickan” produkter. Det kommer att bli mer av den varan med Beats Electronic förvärvet, här finns ju en fantastisk intäktskälla som inte bygger på engångsintäkt utan r
ger ett kontinuerligt klick i kassalådan.

Men för mig är fortfarande infrastrukturtjänsterna den stora förändringen. Apple Pay som betaltjänst kommer att få sitt första genomslag under 2015, men kommer att ta några år att bygga upp då det ju innebär en revolution. Kontanta pengar ut – klick på iPhone in. Liksom alla revolutioner tar det tid men innebär samtidigt att Apple succesivt transformeras till ett tjänsteföretag och inte ”bara” hårda varor.

Sedan behöver Apple hitta något stort att förvärva. Med den kassan kan man köpa i stort vilket bolag som helst ,så låt oss se vad som kommer ut. Jag har satt mina pengar på Yahoo.

Oavsett så innebär det en spännande resa, vi upplever ett nytt samhälle som växer fram.

2015 – here we come !

-

Liknande artiklar.

Tags: , , , , , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se