Apple Pay – första veckans intryck

Det har nu gått en dryg vecka sedan Apple Pay hade premiär i USA. Vi har tittat på vad som hände, första intrycken, kundreaktioner och vad man ser som nästa steg.

Starten gick relativt bra, som med alla nya större IT system så blev det en del trassel, men med tanke på vad en koordination av flera större aktörer innebär så var det relativt lite. Ca 1000 kunder blev dubbeldebiterade, dvs varje transaktion blev två. Det har hänt också i Sverige i samband med att banker implementerat ett nytt IT system. Irriterande för de som drabbas men det rättas såklart till av den bank där det gick fel (i detta fall Bank Of America).

Viss rapportering om att butikspersonal inte visste vad Apple Pay är eller hur det fungerar finns, men i princip motsvarar ett klick på Iphone en dragning av kortet i kortläsaren så egentligen behöver personalen inte veta hur Apple Pay fungererar, däremot måste det ju finnas en NFC trådlös läsare i butiken om det skall fungera. Detta är normalt skyltat om.

Däremot så tar uppenbarligen inte alla handlare emot Apple Pay med entusiasm. Ett par av USA´s större apotekshandlare CVS och Right Aid har haft utveckling på gång att göra ett betalsystem som går förbi bankernas VISA/Mastercard dominans. Som vi rapporterat om tidigare så är Apple Pay i princip ”ett lager” ovanpå bankerns normala struktur. Vi tror det är rätt sätt att vinna kunder på dvs förenkla betalningen men låt transaktionen stanna i de etablerade kanalerna. CVS/Right Aid siktar snarare emot att ersätta denna struktur och då står man inför två problem, inget samarbete med banken och en stor övertalningsprocess med sina kunder som skall skaffa ett nytt konto istället för att använda det man redan har.

CVS/Right Aid blockerar fn Apple Pay genom att slå av NFC trådlösa funktionen vilket gör att Apple Pay och sk contactless cards inte fungerar. Inte helt kundvänligt får man säga och har ju historiskt aldrig fungerat att försöka stänga av något som kunden vill ha.

Många försök har gjorts att utveckla alternativa betalningslösningar. Det har normalt stupat på det enorma marknadsförings-arbetet läs kostnad det innebär.

Så om inte det tornar upp något riktigt mörkt teknikfel så är nog Apple Pay här för att stanna. Successivt laddar kunder in sina kort i telefonen (bekvämt och slipper riskerna som korten innebär) och handlarna byter ut läsare till det som klarar NFC trådlös kommunikation.

Nästa steg för att helt bli av med plastkortet kräver att bankomater får NFC läsare. Klicka in beloppet och ett klick med fingret så kommer pengarna ut. Sedan resterar NFC i bensinpumpen och olika automater i offentliga lokaler/utomhus för att täcka hela behovet, då är du av med plastkortet !

Apple har också i samband med nya iPad lanseringen släppt nyheten om ett inbyggt SIM card – Apple SIM Card. Chipet går inte att göra mindre och har dessutom problemet att vara en lös del vilket gör det känsligt vid byte av leverantör. Vi kommer att återkomma med hur detta påverkar oss som användare. Men en sak vill vi notera redan nu, Apple Pay tar bort ditt plastkort och Apple SIM card gör dig teoretiskt mer oavhängig av din operatör. Din iPhone kommer att vara vad du behöver ha med dig…

apple pat nfc reader

Liknande artiklar.

Tags: , , , , , , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se

Kommentera