Apple Pay – tickar på…

Apple Pay introducerades 20 oktober 2014 dvs har nu funnits i över två år. Vad har då hänt?

För de som förväntade sig en snabb utveckling så känns det nog som inget hänt, åtminstone i lilla Sverige.
Själv har jag spenderat en stor del av mitt liv i att bygga just nya IT baserade infrastrukturer och då är man inte så överraskad. Att introducera ett nytt sätt att betala på går inte med en fingerknäpp, vi är som människor inte så snabba på att byta, se bara vilken volym av kontanter som vi fortfarande hanterar fast vi har kortlösningar och mobiler.

Speciellt vi som bor i Sverige har ju inte sett något hända men i en stor del av världen händer det trots allt en hel del.
Och det tycks var länder som Kina och Indien som går i fronten för förändring av betalning ”över disk”.

En del av annonseringen som Apple gjorde i veckan handlade om Kina och introduktionen av Apple Pay där. Vem som helst kan ju förstå vad ett genombrott på Kina marknaden skulle betyda för Apple, enorm population, stor volym av små transaktioner per invånare borgar för stora intäkter totalt.

Apple har nyligen slutit avtal med China UnionPay och har därmed access till 15 av Kinas ledande banker. UnionPay är en gigantisk organisation jämför med att äga Bank/Postgirot och de kortbolagen typ Entercard i Sverige med 5 miljarder kort!

Apple citat:
”As a bankcard network, China UnionPay operates China’s national inter-bank clearing and settlement system, develops the worldwide UnionPay Card acceptance network, promotes the issuance and usage of the UnionPay cards as well as other innovative payment solutions, so as to provide quality, efficient and safe payment services to cardholders. To date, the total number of the UnionPay Card issued both at home and abroad has been over 5 billion. The UnionPay network has been extended to all the cities and rural areas in China. In addition, UnionPay has enabled UnionPay Card acceptance across more than 150 countries and regions through extensive cooperation with financial and payment institutions around the world. UnionPay cards can be used in more than 26 million merchants and 1.9 million ATMs.”

Liknande artiklar.

Tags: , , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se

  • Christer Ringblom

    Ähum: ”Apple Pay introducerades 20 oktober 2014, dvs har ni funnits i över två år.”
    Det är januari 2016 nu, så några två år har inte gått.