Apple resultat – vad händer nu ?

Apple presenterade i veckan resultatet för fjärde kvartalet 2015. ”Som vanligt” har det gått som smort.

Apple VD Tim Cook sa att rekordförsäljningen har skett på alla verksamheter iPhone, Apple Watch, Apple TV och Apple Services.

Senaste kvartalet 2015 innebar försäljning av 74.7 miljoner iPhones, 16.1 miljoner iPads, and 5.3 miljoner Mac:ar.

Så allting är frid och fröjd då ?

Nja, det vore det nog om inte Tim Cook la till att första kvartalet 2016 inte kommer att bli en höjdare. Dvs för första gången riskerar de tre första kvartalen 2016 att bli sämre än tidigare år och det sätter såklart press på aktiekursen som drivs av en börs som har sämre förståelse för långsiktighet än någonsin. Så aktiekursen är nu nere på $93 (2016-01-29) dvs under hundra dollar och brrr…….. för börsfolk.

Men för oss Apple entusiaster som tänker mer långsiktigt (hoppas jag) då ?

Apple’s siffor visar att att trots att iPhone står för 67.4% sista kvartalet så innebär det ett mindre beroende av iPhone som var 68.6% av försäljningen för ett år sedan.

Det är ju så att iPhone ger en hög intäkt och marginal och påverkar vinsten extremt. iPad och Mac gör ju det också men volymen är lägre. Och den stora intäktsgeneratorn i framtiden – Apple Services dvs Apple Music och Apple Pay tar tid att bli stora intäktsgeneratorer och lider dessutom av att de kostar enorma pengar att driva. Skall Apple Music lyckas slå Spotify så måste de göra enorma marknadsinvesteringar och ”stå ut” med två – tre år negativa resultat.

Skall Apple Pay lyckas så måste Apple vara beredd att fortsätta investera i infrastruktur, bank samarbete med låga marginaler och förstå den beteendeförändring som det innebär att gå från kort till telefon, låter lätt men människan är inte så snabb på att byta beteende om man inte är utsatt för extrema hot.

Så jag hoppas börsmarknaden låter Tim Cook hålla på med services, långsiktigt är det en vinnare men kortsiktigt kostar det MYCKET kapital.

Vi på iPhone.se kommer att återkomma med en artikel om Apple Pay inom kort, det är en förändring som kommer att påverka oss alla på sikt, frågan är när…

Liknande artiklar.

Tags: , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se