Apple utmanas…….igen!

Apple jobs

I måndags gick årets WWDC av stapeln och jag följde den med stort intresse. Apple utmanas ständigt, enligt journalisterna, och drivkraften verkar vara att göra fler enheter eller fylla dem men mest funktioner eller bäst prestanda. I jakten glömmer man vad Apple egentligen står för. Jag tror inte Apple upplever att man utmanas på samma sätt då utmanarna fokuserar på områden där Apple inte konkurrerar. Nummer ett för Apple tror jag är Lönsamhet. Där är man ohotade. Nyss gick ZTE (den kinesiska telekom jätten) ut och sa att man kommer att utmana Apple som den som tillverkar flest mobiltelefoner??? Har Apple sagt att man vill vara det företag som tillverkar flest mobiltelefoner? Om man hade den målsättningen har man valt en märklig strategi. Men det har man inte.

Under WWDC slogs jag än en gång över den smarta strategi som Apple har. Attraktiv design, kundorienterad teknik, infrastruktur och genomtänkta features. Jag har inte sett Samsung eller ZTE presentera något som upplevts banbrytande eller förändrat beteende för användarna. Däremot fina displayer, snabbare chips ibland, längre batteritid dvs enstaka features som i det stora sammanhanget inte betyder särskilt mycket för ”den nedersta raden”.

Vart är vi påväg? Svårt att sia om. Tittar vi bakåt har utveckligen går fort, lever vi den så känns farten inte så hissnande. Nyheterna i WWDC är många och beroende på på den stol man sitter på upplevs de helt olika. Men om man snabbt vill sammanfatta Apples affär skulle det kunna se ut på följande sätt;

AppStore – 16 miljoner registrerade utvecklare som tillsammans tjänat 70 miljarder – 500 miljoner besökare i veckan – 180 miljarder nerladdningar.

Sen har vi förstås:

iOS – tvOS – watch OS – macOS

iPhone – iPad – Apple TV – Apple Watch – Mac

Samt: Musik – Bilder – Apple Pay

Man kan se på Apple på olika sätt. Undermålig kamera eller 40 miljarder dollar!

Eller…..75 miljarder dollar – 18 miljarder dollar – 78 miljoner iPhone – 13 miljoner iPads. Siffrorna gäller sista kvartalet 2016! Du trodde kanske det var för ett år eller hittills….

Nä, jag tror inte Apple, ännu, är så utmanade. men den dagen kommer säkert.

 

 

Liknande artiklar.

Tags: , , , ,

Olov Nordgren

Om skribenten -

Olov är en teknikintresserad 50-talist som gärna provar nya gadgets men vill se den tydliga nyttan för att bli användare. Många år inom IT och andra branscher, som Säljare och chef och idag som entreprenör har skapat perspektiv. Citat: ”Vi lever i en oerhört spännande tid även om en del mönster känns igen. Det är lätt att ryckas med i trenden att fokusera på det som kommer istället för det som är.” Olov är också en av de tre grundarna till Iphone.se.

Hemsida: http://www.iphone.se   ·   E-postadress: olov@iphone.se   ·   Twitter: iPhone_se   ·   facebook: iPhone.se