Apple Watch och hälsa

Lanseringen av Apple Watch sker gradvis. Så gör också bilden av vad som egentligen händer.
Det uppenbara är en klocka, mätning av diverse saker som puls, telefon mm.

Med det måste såklart vara så mycket mer annars blir det svårsålt. Siffrorna om försäljning som kommit ut indikerar också att det måste finnas många med stora förhoppningar kring produkten, vi talar om volymer bara avseende förbeställda ”klockor” som motsvarar Schweiz hela årsproduktion av klockor i landet. Så det är klart att det står ekonomiska intressen på spel.

Vad händer då bakom skynket. Vi på iphone.se har såklart inte hela svaret men en tydlig indikator är vad Apple gör med andra aktörer. Tex. har Apple tillsammans med IBM nu lanserat en Apple Watch app (Watson Health) som ger ett företag möjlighet att erbjuda sina anställda en ”hälsoövervakning”. Detta innebär att den anställde kan få ett paket med klocka, app och onlineövervakning av allt från generell hälsa till specifika sjukdomstillstånd som en löneförmån.

Det kan såklart bli ”storebror ser dig” över det hela, vi fick genast en diskussion om att arbetsgivaren kan på så sätt förespå problem och därmed göra åtgärder som är negativa för den anställde. Men om man tar den positiva attityden så kan det innebära att ev. hälsoproblem upptäcks tidigt och därmed kan åtgärdas innan det är ett reellt problem.

Förutsatt att inte appen felutnyttjas så förstår man vilken marknad detta skapar, tänk om Sveriges större företag och myndigheter går med i programmet så talar vi bara i vårt lilla land om flera miljoner människor. Om erbjudandet är som jag beskriver det så påminner det om den privata sjukförsäkringen som varit en succe i Sverige där många arbetgivare erbjudit detta som en löneförmån.

eHealth_bloodpressuremonitor_150418

Liknande artiklar.

Tags: , , , , , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se

En kommentar

Skriv en kommentar
  1. Perra 12. Okt, 2015 kl 12:09 #

    Hur får man bort Siri förlag

Kommentera