Att tänka på om du funderar på en iPhone SE

Apple har nu släppt en ny iPhone modell kallad iPhone SE. Namnet är värt att fundera över, det blev inte iPhone 7 dvs
Apple bryter nu att sätta nummer och använder istället bokstavsbetäckning. Kanske ett skäl att bryta är att nummerserie är väldigt prediktbart och dessutom inte speciellt utvecklande om man vill skapa flera produktlinjer inom iPhone familjen. Kanske inte minst viktigt för att möjliggöra en bättre diskussion kring iPhone andelen av Apples totala omsättning.

Men vad skall jag nu fundera över om jag är intresserad av en iPhone SE, vad får jag för pengarna och vad är de viktigaste fördelarna ?

iPhone SE vänder sig till en stor publik som vill ha en mindre telefon men som ändå har alla de nya finesserna. Med mindre avses att den har en 4 tums skärm dvs samma som iPhone 5. Men sedan upphör likheterna med iPhone 5 dvs under ”motorhuven” finns i stort alla finesser som iPhone 6 gav.
En betydligt snabbare processor (Apple A9), det går ju inte att ge en exakt uppgift men det handlar definitivt om en fördubblad hastighet jämnfört med iPhone 5. SE modellen har också en betydligt bättre kamera med 12 megapixel än iPhone 5 vilket ger en stor bildförbättring.
Fotografering och video inspelning har för de flesta av oss blivit viktigt, inte minst sociala media som Facebook och Instagram driver på detta och de flesta föredrar att ha kameran i telfon snarare än köpa en fristående kamera, dock förutsatt att bilderna blir lika bra såklart. Det kommer iPhone SE kameran att se till, observera dock att ”lillkameran” på framsidan är samma som iPhone 5 dvs Facetime och selfies blir vad de blir inte kristallskarpt men oftast ok. Det finns stöd för Touch id och SE modellen har en nfc krets (kontaktlös överföring av data ex kreditkort) något som blir viktigt i framtiden både för kort och för Apple Pay.
iPhone SE kan fås med 16 eller 64 gigabyte lagringsutrymme. Det låter mycket med 16 men tänk på att tex bilder tar plats och du kommer att ta mer och mer bilder. Men det är inte bara bilder, många applikationer lagrar ner information. Så vår rekommendation är definitivt att satsa på en 64 gigabyte version.

Så passar du in på iPhone SE modellen ? Om du vill ha en mindre telefon (iPhone 6 och speciellt plus är större) men ändå vill ha mer finesser under motorhuven så är du rätt målgrupp. Själv har jag anpassat mig efter den större iPhone 6+ men måste medge att den ibland känns lite för rejäl i fickan och det tog en tid att bli van. iPhone SE ger dig i princip samma finesser som iPhone 6 så det är storleken som fäller avgörandet.

Bild från wccftech.com

Liknande artiklar.

Tags: , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se