Bättre batteritid och multitasking med iOS 9

Nu väntar vi på den stora uppgradering av operativsystemet för Iphone, Ipad och Ipod Touch. IOS 9, som lovar många spännande nyheter och förbättringar.

Längre batteritid
Med IOS 9 känner de inbyggda sensorerna av om mobilen ligger med skärmen nedåt och skärmen slocknar automatiskt. Du kommer även med nya inställningar göra så att batteriet räcker upp till tre timmar längre.

Bättre tangentbord
Med det nya tangentbordet blir det enklare att kopiera, klippa ut, klistra in och flytta text. Har du ett trådlöst tangentbord får du dessutom tillgång till en rad nya kortkommandon.

Vad gäller det virtuella tangentbordet har Apple äntligen gjort det tydligare att se om skift-tangenten är nedtryckt eller ej. Nu syns det nämligen direkt på tangentbordet om stora eller små bokstäver är aktiverade.

Förbättrad multitasking
Nyheter för Ipad är bl.a. Slide Over, Split View och Picture in Picture.
Split view visar två appar samtidigt bredvid varandra på ett sätt där båda apparna fungerar fullt ut.

Med Slide over kan du välja att ha en app lättillgänglig i bakgrunden. För att komma åt den drar du bara från kanten av skärmen så växlar iPaden över till den direkt. Du kan enklare och snabbare växla mellan två appar.

Picture in picture fungerar ungefär som på en tv. En video kan visas i ett litet fönster ovanpå andra appar så att du kan se en film samtidigt som du kollar mail.

picture-in-picture

Nyheter
News är en ny app som installeras med iOS9 som påminner om Flipboard. News samlar nyheter från en rad olika källor och presenterar dom snyggt. News släpps till en början endast i USA, Storbritannien och Australien, men troligtvis är det bara en tidsfråga innan den släpps i resten av världen.

news

Bättre sök
Sökfunktionen förbättrats rejält. Du kan få upp väder, aktiekurser, sportresultat eller artiklar från Wikipedia direkt via sök. Du också använda sökfunktionen för att omvandla valutor eller räkna ut procentsatser. Skärmen för sök visar också de kontakter som du har haft mest kontakt med och ger tips om lokala restauranger och butiker.

Siri blir smartare
Siri får ett nytt utseende och flera nya funktioner. Vår röststyrda assistent kommer att förutse vilka saker du kan tänkas vilja ha hjälp med. Möten läggs till automatiskt i din kalender när du får ett meddelande från en person som vill boka ett möte med dig. Om hörlurarna pluggas in kan Siri lista ut att du vill lyssna på för musik. Siri kommer även att vara din hjälpreda för att söka efter bilder och film utifrån datum, platser eller album.

Liknande artiklar.

Patrik Arn Wirén

Om skribenten -

Patrik är född 1978 och fick upp ögonen för Apples produkter under sina gymnasiestudier. Han tycker att det absolut viktigaste med en gadget är användarvänligheten. Han har bedrivit thaimatdelivery- verksamhet men arbetar idag som designer. Något han trivs mycket bra med. Patrik bor i Stockholm men måste åka båt eller snöskoter till hemmet. Patrik är också en av de tre grundarna till Iphone.se.

Hemsida: http://www.iphone.se   ·   E-postadress: patrik@iphones.se   ·   Twitter: iPhone_se   ·   facebook: iPhone.se