Guide till årets Julklapp – skaffa en Apple TV !

Har du en iPhone eller iPad ?

Har du en TV med HDMI ingång (platt stift ca 15 mm brett)?

Har du två rum med TV (du behöver bara ett för att tycka råden nedan år intressanta) ?

Då MÅSTE du skaffa en Apple TV det ger dig tillgång till en ny värld!

Inköpslista:

2 (eller 1) Apple TV (trots konstigt namn är det inte en TV)
ca 880 – 1200 kr st

2 (eller 1) HDMI kabel max 1.5 m lång
ca 199 – 299 kr/st

dvs det är inte speciellt dyrt….. men ger dig åtkomst till mycket mera.

Apple TV år inte en TV, ser ut som en hockey puck fast fyrkantig. Du får en ”låda” som påminner om Rubriks kub och som i princip innehåller tre saker ”pucken”, fjärrkontroll och en strömsladd. Älskar sådana prytlar som inte behöver 3 cm tjock guide, en puck och en sladd…

Ok, vad gör jag nu ?

1. Stoppa in sladden i pucken och du har ström om lampan tänds

2. stoppa in HDMI sladden i pucken och TV:n.

3. svara på de få frågor som kommer upp på TV:n speciellt den som handlar om nätverkskontakt och passord. DVS vad     pucken  nu vill göra är att koppla upp sig till ditt lokala nätverk vilket du medger med att tala om passordet.

Förutsatt att du nu har kontakt så visar TV:n upp dina möjligheter, en del finns fördefinerat som ”app” tex. Netflix en tjänst för att se på filmer, serier mm. Du surfar runt med fjärrkontrollen och väljer filmer etc som serveras av Apple TV.

Aptiten ökar, du vill såklar se vad som helst på TV:n. SVT play, TV4 play eller vad som helst vill jag kunna se. Nu kommer steg 2 in i bilden, Airplay kallas det.

Airplay innebär i detta fall att du kan från din iPhone/iPad föra över vad du ser på din iPhone/iPad och se samma bild på TV:n. Vad som händer är att alla apple enheter som finns på samma nätverk har identiferat sig och kan därmed kommunicera. Så vad du kan göra är mycket:

- du kan ta upp din iPhone/iPad skärm, tryck på ”runda knapppen” i botten, ”svep med fingret till vänster” och få upp  Airplay alternativen i mitt fall tex. iPad, pApple TV och Apple TV (2) då jag har två Apple TV enheter. Allt du gör nu gör visas på TV:n.

- du kan ex se på SVT Play utan att göra ovanstående, ladda ner SVT appen gratis, klicka på programmet du vill se och du får  upp den lilla Airplay symbolen nere till höger (Ser ut som en rektangel med en ”pil ”underifrån” ).

- du kan ha ex. ett Netflix abonnemang – just nu en månad gratis men efter det 79 kr/mån. Det ger dig tillgång till ett stort antal filmer och populära TV serier. Min dotter som är mer ”uppdaterad – sett allt vet allt”  tycker inte det är tillräckligt bra men för mig så har en ny värld öppnats – glöm lokala videobutiken (tyvärr det är snälla killar) men här är mer än nog för mig och kiddisarna (7+) och det är inte sämre än lokala utbudet….

Det finns minus med Netflix – en del filmer saknar tex. text på svenska – men deras kundtjänst i Estland (!) var otrligt service minded och lovade att de tar in vad vi svenska kunder kräver.

Behöver du mer för att köpa en Apple TV ? 900 spänn om du har resten, its a bargain… Ryktet går att Apple skall komma med en ”riktig TV” men whatever, min Samsung (jag svär i kyrkan) har allt en smart TV behöver, uppdatera Apple TV pucken istället med mer funktioner och vi kommer att jubla.

 

 

Liknande artiklar.

Tags: , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se