Inställningar som underlättar

Här har jag samlat några enkla inställningar på funktioner som många av våra besökare hört av sig om och undrat hur man ställer in. Jag har även lagt till två som jag själv tycker är mycket användbara, spåra paket och använda kortkommandon.


Ställ in din e-postsignatur

Du har säkert fått flera e-postmeddelanden som avslutas med ”Skickat från min iPhone”. Inte speciellt personligt avslut på meddelandet. För att skapa din alldeles egna signatur följer du stegen nedan.
Välj Inställningar på din hemskärm > E-post, kontakter, kalendrar > Signatur och skriv in din personliga signatur. När du är klar pekar du på E-post…


Använd förkortningar som genvägar till längre ord och fraser

Ibland använder man samma långa ord eller fras många gånger i e-post eller meddelanden. En trevlig funktion som inkluderats med iOS 5 är kortkommandon. Följ stegen nedan för att skapa dina egna.
Välj Inställningar på din hemskärm > Tangentbord > Lägg till nytt kortkommando… > Skriv sedan in det långa ordet eller frasen bredvid Fras och välj förkortningen bredvid Kortkommando. Peka sedan på Spara.
När du sedan skriver i tex mail eller meddelanden kan du bara skriva in ditt kortkommando och din fras dyker upp. Då behöver du bara peka på frasen eller mellanslag för att klistra in frasen.


Ta bort eller vidarebefordra texter i meddelanden

Du har säkert fått en text (meddelande/sms) i en meddelande som du vill skicka vidare till en annan mottagare, eller kanske en text som inte bör finnas kvar i dialogen. Du kan enkelt ta bort eller vidarebefordra denna text via stegen nedan.
Gå in i konversationen > Peka på Ändra > Markera en eller flera av cirklarna vid din(a) valda text(er) > Peka på Radera eller Vidarebef.


Dela med dig av kontakter

Du har säkert fått frågan från en vän om att dela med dig av telefonnummer, e-postadress eller adress från en av dina kontakter. Du kan enkelt göra det via e-post eller meddelande.
Välj Kontakter eller Telefon på din hemskärm > Leta reda på kontakten och peka på dennes namn > peka på Dela kontakt > Välj om du vill dela via E-post eller Meddelande.


Ta bort rutan med förslag på trådlösa nätverk

Om du går, åker bil eller buss i en storstad har du säkert stört dig på den ruta som ständigt poppar upp med förslag på trådlösa nätverk att ansluta till. Vill du bli av med detta så följer du anvisningarna nedan.
Välj Inställningar på din hemskärm > peka på Wi-Fi > slå av reglaget Fråga vid anslutning. Din iPhone kommer fortfarande att ansluta automatiskt till de trådlösa nätverk du redan ställt in, t.ex. hemma eller kontoret.


Spåra paket från UPS och FedEx direkt via iOS mail

Om du beställt en vara via nätet och den skickas med UPS eller FedEx har du säkert fått ett kolli-id/spårningsnummer via ett bekräftelsemail. För att spåra paketet direkt gör du enligt detta vis.
Leta reda på kolli-id/spårningsnummer i e-postmeddelandet > peka och håll fingret på numret > peka på Spåra försändelse


Har du tips på inställningar som underlättar eller gör användandet av iPhone bättre? Lämna en kommentar vettja!

Liknande artiklar.

Tags: , ,

Patrik Arn Wirén

Om skribenten -

Patrik är född 1978 och fick upp ögonen för Apples produkter under sina gymnasiestudier. Han tycker att det absolut viktigaste med en gadget är användarvänligheten. Han har bedrivit thaimatdelivery- verksamhet men arbetar idag som designer. Något han trivs mycket bra med. Patrik bor i Stockholm men måste åka båt eller snöskoter till hemmet. Patrik är också en av de tre grundarna till Iphone.se.

Hemsida: http://www.iphone.se   ·   E-postadress: patrik@iphones.se   ·   Twitter: iPhone_se   ·   facebook: iPhone.se

7 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Christoffer Justusson 22. Jul, 2015 kl 11:05 #

  ”Använd förkortningar som genvägar till längre ord och fraser”- har ändrats med iOS:en. Nu finns denna under inställningar/ allmänt/tangentbord.

 2. Hans J 29. Okt, 2012 kl 10:28 #

  Hej hur raderar jag bilder som inte ligger i kamerarullen, iphone4

  • Patrik Arn Wirén 29. Okt, 2012 kl 10:52 #

   Hej, om du är i Bilder-appen under Album kan du peka på knappen Ändra och sedan peka på den röda cirkeln och sedan knappen Radera för att ta bort ett helt album. Vill du bara ta bort bilder i ett album kan du gå in i albumet och peka på knappen Ändra, peka sedan på de bilder du vill radera och avsluta med att peka på knappen Ta bort.

 3. C. 11. Sep, 2012 kl 16:57 #

  Hej! Om man har råkat radera en sms konversation, kan man på något sätt hämta tillbaka den då?

  • Patrik Arn Wirén 11. Sep, 2012 kl 19:28 #

   Hej C, om du gjort en backup/synk via iTunes eller iCloud efter sms-konversationen kan du återställa din iPhone till denna backup och då få tillbaka sms:en i din Meddelanden-app. Dessvärre försvinner information från din iPhone sparad efter datumet från backupen.

 4. Nora 11. Jun, 2012 kl 05:19 #

  går det att göra så att man inte kan se smsen när mobilen är låst?

Kommentera