Kalkylator – en bättre variant än standard

När du köpte din iPhone så fick du ”på köpet” en kalkylator. Den klarar basic dvs de fyra räknesätten men inte precis mer. Bla saknas en enkel knapp för %- omvandling vilket stör mig. Med handen på hjärtat så behöver jag inte göra några Einstein beräkningar så egentligen är gratis kalkylatorn PCalc Lite lite av att skjuta på flaskor med kanon. Men jag tar hellre det därför att PCalc Lite också har en annan nyttofunktion förutom %-omvandlingen nämligen konvertering av de vanligaste mått-enheterna tex från centimeter till feet. Funktionen finns för längd, hastighet, volym och vikt vilket ju täcker upp behovet.

Slå in tex 100 och tryck på knappen A – B och du får upp det konverterade värdet (baserat på vad du vill konvertera till och från tex. feet till centimeter). Tryck på ”snurra runt” knappen och det blir centimeter till feet – enkelt eller hur ?

Förutom denna fiffiga funktion så finns som sagt % men även icke Einstein funktioner som tex. ”roten ur” och ”upphöjt till”.

Tryck på 42 på grunddisplayen och då får tillgång till konstanter inom astronomi, Matematik (värdet av Pi tex) och universella tex ljusets hastighet (nu närmar vi oss Einstein känner jag :-) ).

Oavsett tycker jag att PCalc Lite är en snygg och lättanvänd kalkylator som i sin gratisversion innehåller vad vi behöver. Har du speciella behov så finns möjlighet att betala en uppgradering ”full Pack” för Einsteinar kostar 75 kr men det finns för 7 kr och uppåt tilläggsvarianter också baserat på specialist behov tex för ingenjörer.

PCalc Lite finns också för iPad – jag har inte använt den men utgår ifrån att den har samma funktion.

PCalc Lite (AppStore Link)

Ladda hem från
App Store

PCalc Lite

Ålder: 4+
Pris: 0 SEK

Liknande artiklar.

Tags: , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se

3 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Bengt 03. Sep, 2012 kl 09:39 #

  Vanor är svåra att ta ur en :-) Jag är så van vid att använda en kalkylator ”stående” så landskapsläge känns inte rätt för mig och dessutom så blir siffertangenter mindre då. Men självklart är ditt påpekande rätt – funktionen finns där helt klart. Det blir ju alltid lite en fråga om tycke och smak, jag tycker PCalc Lite ger mer funktionalitet i en och samma app -känns bekvämt på något sätt.

 2. Kjell Svensson 02. Sep, 2012 kl 10:33 #

  Du vet väl om att % och typ hundra andra knappar när du vrider telefonen till lanskapsläge?!?

  • Patrik Arn Wirén 02. Sep, 2012 kl 10:52 #

   Grym artikel Bengt!
   Redan en kommentar, se nedan.

   Vänliga hälsningar
   Patrik Arn Wirén
   iPhone.se

Kommentera