Musik men vem är artisten(erna) ?

Soundhound heter en app som ”lyssnar på musik”, tolkar vem det är och ger dig svaret dvs artist och låt. Låter det fantastiskt?

Lyssnar på musik kan innebära att du tex har din iPhone/iPad nära TV:n/Stereon. När någon artist som du undrar över kommer upp och du undrar vilken låt det är – tryck på den gula SoundHound knappen, Listening lyser upp och efter några få sekunder har appen tolkat och gett dig svaret på vem artisten är och vad låten heter.

Men inte nog med det – den kan ge ofta dig texten (återkommer om vad som inte alltid går) och visar referenser som tex YouTube klipp. Du kan också  klicka på ”Download on iTunes” och ladda ner låten. 

Nu kan det ju vara så att du går och nynnar på en låt som du inte riktigt kommer ihåg vem som gjort. Prova att sjunga, nynna eller tom vissla (inte helt lyckat) själv och beroende på din talang så får du upp låten på samma sätt som det jag beskrev ovan med ”proffsartisten”. Något för duschen?

I det perfekta utfallet så rullar texten i takt med artistens sång och då får du dessutom möjlighet att se hur din förmåga att vara karaoke artist. Tänk på hur sådana utrustningar såg ut förr:

Nu har du din lilla iPad eller tom iPhone, kopplar upp Airplay till din vanliga TV via Apple TV och får samma sak fast 10 x bättre i samma utrustning som du redan har.

Vad är då haken ?

Jag har testat över 50 låtar av US/UK 60-tals karaktär (från Beatles till Four Tops), tolkningen är nära nog 100% rätt.  Gjorde det värre och körde shu-bi-dua från Danmark med Vuffeli-Vov, solklar låt som halvdansk .-) men intressant test – och jag blev överraskad – tolkningen tog den.

Däremot så klarade inte appen mer lokala svenska låtar – realistiskt så tror jag att databasen av låtar är fokuserade på det som har hyfsad internationell marknad.

Det som är värre är att rättighetsstriden som råder mellan skivbolag och alla inblandande aktörer innebär att flera låtar kommer upp som ej spelbara, texten får ej visas pga upphovsrätt etc. Vi får hoppas att det blir en lösning på detta framöver.

Annars hoppas jag ni får kul på festen eller med barn/barnbarn – själv har jag aldrig kommit ihåg texter så allt som hjälper mig med det är välkommet !

SoundHound - Music Discovery (AppStore Link)

Ladda hem från
App Store

SoundHound – Music Discovery

Ålder: 9+
Pris: 0 SEK

 

Liknande artiklar.

Tags: , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se