Överföra ljudbok till iPhone

Det har blivit allt vanligare att lyssna på böcker. Vi köper ljudböcker på cd-skiva eller via nedladdning men fortfarande är det för många krångligt att föra över ljudboken till sin iPhone som passar så bra att lyssna med. Här följer en guide som beskriver hur du går tillväga. Du behöver iTunes (gratis) installerat på din dator.

Steg-för-steg

Om du inte har iTunes installerat på din dator kan du hämta det kostnadsfritt via denna länk.

Inställningar i iTunes

Vi kan börja med att kontrollera några smarta inställningar i iTunes för att automatiskt hämta spårnamn och bildmaterial till importerade ljudböcker.
När du startat iTunes går du till Inställningar > Allmänt och markerar valen Hämta CD-spårnamn automatiskt från internet och Hämta saknat bildmaterial till album automatiskt. Klicka sedan på knappen OK.

Importera ljudbok från cd-skiva

1. Starta iTunes och sätt i cd-skivan (ljudboken) i din dator.
2. Klicka på knappen Ja när meddelandet Vill du importera CD:n ”Ljudbokens titel” till iTunes-biblioteket? visas. Ljudboken importeras, tiden på importen beror på storleken av ljudboken.
3. När importen är klar kan du mata ut cd-skivan via den runda ikonen till höger om ljudbokens titel under Enheter.
4. Om din ljudbok har flera cd-skivor fortsätter du att importera dem i nummerordning enligt steg 1-3. Se till att de får rätt Skivnummer efter import genom att högerklicka, Visa info, Skivnummer.
5. Markera Musik till vänster under Bibliotek och högerklicka på din importerade cd-skiva (alla spår) och välj Visa info.
6. Markera fliken Alternativ och markera valen: Medietyp = Ljudbok, Kom ihåg position = Ja, Hoppa över vid blandning = Ja och klicka på knappen OK.
Nu ligger din importerade cd-skiva till vänster under Enheter, Böcker som en ljudbok.
Om bildmaterial inte hämtas automatiskt kan du själv lägga till det. Markera din ljudbok, högerklicka och välj Visa info, öppna din webbläsare och gör en bildsökning på titeln av din ljudbok, när du hittat en bild/omslag kan du dra bilden från webbläsaren till rutan Bildmaterial och klicka på knappen OK.

Importera ljudbok från filer på hårddisk eller minne

1. Starta iTunes, välj Arkiv > Lägg till i bibliotek… från menyn. Bläddra dig fram till mappen med ljudboksfiler och klicka på knappen Öppna. Filerna kopieras till iTunes bibliotek.
2. Markera Musik till vänster under Bibliotek och högerklicka på dina importerade filer (alla spår) och välj Visa info.
3. Markera fliken Alternativ och markera valen: Medietyp = Ljudbok, Kom ihåg position = Ja, Hoppa över vid blandning = Ja och klicka på knappen OK.
4. Om dina importerade filer saknar titel, spårnamn och övrig information (Okänt album) kan du testa med att högerklicka på dem och välja Hämta spårnamn. Fungerar inte det kan du själv föra in informationen via Visa info under fliken Info. Viktigt för en ljudbok att spåren ligger i rätt ordning, det ställer du in i fälten Spår (x av x).
Nu ligger dina importerade ljudfiler till vänster under Enheter, Böcker som en ljudbok.

Föra över ljudboken till din iPhone eller iPad

1. Starta iTunes och koppla in din iPhone i datorn med USB-kabeln. Din iPhone dyker upp till vänster i iTunes som en ikon under Enheter.
2. Markera din iPhone under Enheter och välj Böcker i menyn ovanför det vänstra fönstret.
3. Markera rutan Synkronisera ljudböcker och välj om du vill synkronisera Alla ljudböcker från ditt iTunes-bibliotek eller från Markerade ljudböcker. Klicka på knappen Utför för att synkronisera/föra över ljudboken till din iPhone.

Vill du själv hantera sykroniseringen/överföring av ljudböcker markerar du din iPhone till vänster under Enheter och väljer Sammanfattning i menyn ovanför det vänstra fönstret.
Markera rutan Hantera musik och videor manuellt och klicka på knappen Utför.
Nu väljer du själ exakt vilka filer du vill synkronisera/föra över till din iPhone genom att välja ljudfil/album/video under Bibliotek och dra den till din iPhone under Enheter och klicka på knappen Utför.

Man kan ju alltid köpa ljudböcker från ikonen iTunes på sin iPhone eller iPad så hanteras den direkt efter nedladdning som en ljudbok utan problem. Ett annat alternativ är Storytel som är en smart lösning för dator, iPhone och iPad.

Ljudböcker från bibliotek – Elib

Biblioteken har nu en ny tjänst för att låna ”strömmande” ljudböcker. En del iPhone- och iPadanvändare har haft problem att få tjänsten att fungera. Nedan är lösningen.

Installera Skyfire Web Browser för iPhone eller iPad .
Öppna Skyfire och surfa till http://www.elib.se/bibliotek/ och välj ditt bibliotek (detta krävs för att ditt lånekortsnummer skall fungera).
Tryck sedan på länken ”Startsida ljudböcker”.
Tryck på kugghjulet inuti Skyfire och välj ”Desktop”. Detta gör att Elib tror att Skyfire klarar av Flash.
Passa på att bokmärka sidan du är på nu så att du snabbt kan komma tillbaka till den i framtiden.
Välj nu den ljudbok du vill lyssna på. Tryck på knappen ”Lyssna på boken” som är längst ner på bokens sida.
Fyll i ditt lånekortsnummer och din PIN-kod, klicka sedan ”Lyssna på boken”.
Tryck på ”Klicka här för att öppna boken i Elibs ljudboksspelare”.
Då visas en sida som säger ”Video from this page”. Där finns en play-knapp. Tryck på den och spela upp videon.
Skyfire konverterar nu Elibs ljudboksspelare till en video vilket gör att du kan lyssna på boken!

Liknande artiklar.

Tags: ,

Patrik Arn Wirén

Om skribenten -

Patrik är född 1978 och fick upp ögonen för Apples produkter under sina gymnasiestudier. Han tycker att det absolut viktigaste med en gadget är användarvänligheten. Han har bedrivit thaimatdelivery- verksamhet men arbetar idag som designer. Något han trivs mycket bra med. Patrik bor i Stockholm men måste åka båt eller snöskoter till hemmet. Patrik är också en av de tre grundarna till Iphone.se.

Hemsida: http://www.iphone.se   ·   E-postadress: patrik@iphones.se   ·   Twitter: iPhone_se   ·   facebook: iPhone.se

6 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Varför så svårt? 02. Mar, 2015 kl 19:20 #

  Bra hjälp, tack för detta. Apple som ska ha allt så enkelt. Ingen jag känner har lyckats föra över ljudböcker till IPhone själva utan hjälp av andra.

 2. Susanne 05. Jan, 2014 kl 21:51 #

  Tack för ett mycket bra informationsmaterial för hur man ska göra för att få ner en ljudbok till iPhone – fungerar perfekt.

 3. Mange 21. Sep, 2013 kl 19:47 #

  får inte detta att funka…Följer instruktionen men får inte över nått vad det verkar som mer än typ alla kapitel men inget innehåll. Itunes står å snurrar i läget, väntar på att ändringar sa slutföras. I tfn syns ingen synk symbol efter 15 sekunder..Vad gör jag för fel??

  //Magnus

 4. Sailfirst 07. Nov, 2012 kl 05:56 #

  Hej!
  Undrar hur det fungerar när man har typ 8st skivor i en ljudbok. Hur laddar jag upp dessa mot Itunes utan att få dem i 8 olika ”mappar”. Vill ju kunna lyssna på boken i ett flöde.
  mvh / H

  • Patrik Arn Wirén 07. Nov, 2012 kl 07:03 #

   När du högerklickat på den importerade CD:n och valt ”Visa info” kan du även ställa in ”Skivnummer”, 1 av 8, 2 av 8, osv… Se till att döpa ”Album” med samma titel så förstår iTunes att det är en samling av samma ljudbok. I vissa fall funkar detta per automatik vid import av CD.

Kommentera