Så fungerar AirPlay

AirPlay är en funktion som skickar ljud, bild och video från en enhet till en annan. AirPlay finns i iPod touch, iPhone, iPad, Apple TV och AirPort Express. I den här guiden tänkte jag beskriva hur du använder AirPlay för olika ändamål.

 


Skicka bilder, video, *spel eller musik från iPhone, iPad eller iPod touch

Med AirPlay i din iEnhet kan du skicka bilder, video, spel och musik till din Apple TV. Du kan även skicka vissa spel (appar) till Apple TV. Andra appar som fungerar med AirPlay är Bilder, Safari, Videor och Musik.

1. Se till att din iEnhet och Apple TV är anslutna till ditt trådlösa nätverk.
2. Öppna Videor, Safari, Bilder eller en annan app som stödjer AirPlay och peka på AirPlay-ikonen, välj därefter Apple TV från listan så spelas innehållet på din Apple TV.
Video – Starta en film/video > peka på skärmen när videon spelas > peka på AirPlay-ikonen och välj Apple TV.
Safari – Starta en film/video på en hemsida genom att peka på play-symbolen > peka på skärmen när videon spelas > peka på AirPlay-ikonen och välj Apple TV.
Musik – Starta en låt eller ljudfil > peka på AirPlay-ikonen längst ner på skärmen och välj Apple TV.
Bilder – Gå in i ett album med bilder > peka på en bild > peka på AirPlay-ikonen längst ner på skärmen och välj Apple TV. För att starta bildspel kan du peka på play-ikonen längst ner på skärmen.


Skicka ljud och musik till Apple TV, AirPlay-högtalare, AirPlay-mottagare eller AirPort Express

1. Se till att dina enheter är anslutna till ditt trådlösa nätverk.
2. Öppna appen Musik eller Spotify på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Musik – Starta en låt eller ljudfil > peka på AirPlay-ikonen längst ner på skärmen och välj en enhet från listan.
Spotify – Starta en låt > peka på knappen ”i” högst upp till vänster eller peka på omslagsbilden > peka på AirPlay-ikonen bredvid volymkontrollen och välj en enhet från listan.


Aktivera skärmdubblering med AirPlay

Att visa innehållet på både Apple TV och iPhone eller iPad kan vara till stor nytta vid presentationer eller föredrag. Du kan demonstrera en app, visa en Keynotepresentation eller bläddra i en pdf. För att skärmdubblering ska fungera behöver du iPhone 4S eller senare modell, iPad 2 eller senare modell och en Apple TV 2:a generationen eller senare med mjukvara 5.0 eller nyare.

1. Se till att dina enheter är anslutna till ditt trådlösa nätverk.
2. På din iPone eller iPad pekar du snabbt två gångerHem-knappen för att visa nyligen använda appar.
3. Svep två gånger från vänster till höger över nyligen använda appar tills AirPlay-ikonen visas.
4. Peka på AirPlay-ikonen och välj Apple TV från listan, aktivera sedan Skärmdubblering via reglaget längst ner i listan.
Nu visas allt du gör på din iPhone- eller iPadskärm på Apple TV.


Aktivera skärmdubblering med AirPlay på en Mac med OS X Mountain Lion

Med det senaste operativsystem kom även möjligheten att spegla din Macs skärm till Apple TV. Här krävs en nyare Mac för att det ska fungera. iMac mitten av 2011, Mac mini mitten av 2011, MacBook Air mitten av 2011, MacBook Pro tidigt 2011, eller nyare för respektive modell. Din Apple TV ska vara 2:a generationen eller senare med programuppdatering 5.0 eller senare.

1. Se till att din Mac och Apple TV är anslutna till ditt trådlösa nätverk.
2. I menyraden högst upp på din Macs skrivbord klickar du på AirPlay-ikonen.
3. Välj Apple TV från listan. När AirPlay-ikonen är blå är skärmdubbleringen aktiv.

Du kan enkelt kolla om din Mac stödjer skärmdubblering via, Systeminställningar > Bildskärmar. Hittar du AirPlay-dubblering där fungerar det. Här kan du även göra valet om AirPlay-ikonen ska synas i menyraden eller inte.


Skicka musik från iTunes till AirPlay-enheter

Med AirPlay och iTunes kan du strömma musik till flera enheter samtidigt. Du kan alltså spela samma musik från din dator på iPhone eller iPad ansluten till en högtalare, Apple TV, mediacenter som kör XBMC eller en annan dator i nätverket så länge de har en app AirPlay-mottagare.

1. Se till att du har iTunes 11 installerat på din dator. iTunes 10.2 eller senare krävs.
2. Starta iTunes och spela en låt, klicka på AirPlay-ikonen bredvid volymreglaget och välj Singel för att strömma till en enhet eller Flera för att strömma till flera enheter.
3. Välj sedan den eller de enheter i listan du vill strömma musik till.
4. Enheten Dator i listan är datorn du spelar musiken från. Du kan bocka av den från listan om du inte vill att datorn ska spela musiken.
5. Dina övriga AirPlay-enheter visas i listan med enhetens namn. Du kan enkelt styra volymen för varje enhet via volymreglaget.

Har du en enhet utan AirPlay kan du använda Reflector eller XBMC som fungerar som AirPlay-mottagare.


För att skicka innehåll med AirPlay krävs:

iOS 4.3 eller senare på iPad, iPhone 3GS eller nyare modell, iPod touch 2:a generationen eller nyare modell.
iTunes 10.2 eller senare på datorn.
Mjukvara version 5.1 eller senare på Apple TV.

För att ta emot innehåll med AirPlay krävs:

Mjukvara version 4.2 eller senare på Apple TV 2:a generationen.
Mjukvara version 5.0 eller senare på Apple TV 3:e generationen.
Mjukvara version 7.4.2 eller senare på AirPort Express.

Liknande artiklar.

Tags: , ,

Patrik Arn Wirén

Om skribenten -

Patrik är född 1978 och fick upp ögonen för Apples produkter under sina gymnasiestudier. Han tycker att det absolut viktigaste med en gadget är användarvänligheten. Han har bedrivit thaimatdelivery- verksamhet men arbetar idag som designer. Något han trivs mycket bra med. Patrik bor i Stockholm men måste åka båt eller snöskoter till hemmet. Patrik är också en av de tre grundarna till Iphone.se.

Hemsida: http://www.iphone.se   ·   E-postadress: patrik@iphones.se   ·   Twitter: iPhone_se   ·   facebook: iPhone.se

  • Gunvor

    Jag har skaffat en appleTV och tänkte kolla SVT öppet arkiv via iphonen. Programen spelas upp klockrent i iphonen, men när jag sänder via Airplay så kopplar iphonen ner varannan minut eller oftare, och jag måste trycka på playknappen IGEN och IGEN och IGEN …. Vad beror detta på ?
    Vi har Telia ADSL med 7Mbit ner och 0,7Mbit upp ca
    Som sagt, det trådlösa funkar hur fint som helst i telefonen, men laggar när jag skall försöka se filmen i via appleTV Airplay