Sommar – tappat din iPhone i golvet eller i poolen?

Du som klickar på denna artikel har kanske liksom jag råkat ut för en olycka och vill ha lite råd och dåd om vad du skall göra.

Eller så är du framsynt och tänker att OM det händer något vad gör jag då? Jag börjar med det sistnämnda för att hjälpa till när olyckan inte har hänt – vad kan jag göra för att skydda mig?

Fyra enkla saker bör du absolut göra:

1) backa upp innehållet i din telefon kontinuerligt

2) skriv upp det sk IMEI-numret (International Mobile Equipment Identity), med den kan du enklast spärra din iPhone via Polisen och din operatör. Du hittar serienumret, IMEI-numret och ICCID- eller MEID-numret för din iPhone på Hemskärmen. Där klickar du på Inställningar > Allmänt > Om och rullar sedan nedåt till du ser IMEI numret. Där finns också iPhonens serienummer skriv upp det också när du ändå är i farten.

3) installera ”hitta min iphone” (gratis från Apple), gör att du från en annan Apple enhet kan se var din egen är (GPS)

4) kolla upp att du har ”rätt” försäkring

1) Backa upp tycks för de flesta av oss vara svårt/”onödigt”. Apple ger dig möjlighet att automat backa upp via iCloud, du gör ingenting mer än att hålla rätt på ditt password, blir du av med din iPhone så har ”molnet” en ständigt uppdaterad kopia. En del tycker det är storebror ser dig, alternativet är då att backa upp till en PC, kräver att du kontinuerligt kopplar in din iPhone till en PC men har fördelen att du har allt inom dina egna väggar.

2) Precis som bilar, PC, etc har unika märkningar i form av ”serienummer” så har iPhone märkts med ett sk IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity). Detta är en unik kod som gör att telefonen går att identifiera om Polisen lyckas hitta stulna iPhones. Kan inte svara för om det är korrekt men en uppgift gör gällande att endast 15% av de som förlorar en iPhone kan ange detta unika nummer – och en hel del iPhones kommer faktiskt ”upp till ytan”. Ovan beskrev jag hur du hittar numret.

3) Ladda ner appen ”hitta min iphone” och du kan se var din iphone befinner sig. Dvs du loggar på en annan Apple enhet, ger ditt vanliga användarnamn och lösenord – sedan kan du se var din iPhone är (om det nu är så att du bara inte hittar den så ring din egen telefon – det är nog enklast om du är i närheten :-) ).

4) Något vi får mycket frågor kring är - vad täcker garantin, vad för försäkring kan man ha, finns ”strul försäkring” etc . Vi skall försöka reda ut begreppen nedan – läs noga även om inget hänt ännu så att du vet vad du kan få ersättning för.

Garanti är ett stort värdeord, känns säkert och bra. Tyvärr så är det inte ofta att man menar ”drulle garanti” dvs något som täcker ALLT. Med garanti så avses normala fel på telefonen, dvs utan åverkan så är det något som inte fungerar. Tanken är inte att du glömde att du hade din iPhone i badbyxorna och hoppade i poolen, eller att du råkar välta ner din iPhone från bordet så olyckligt att den gick sönder. Självklart kan du alltid gå förbi din återförsäljare där du köpte din iPhone, men är glaset spräckt eller du har fått in poolen i display:n så är det nog inte enkelt att få rätt. Utgå ifrån att det bara är en garantifråga när iPhonen slutat fungera på något sätt utan yttre åverkan.

Försäkring är ett annat stort värdeord. Det finns några dominerande varianter, teckna hos teleoperatören, hos återförsäljaren eller titta igenom din hemförsäkring. Några av operatörerna som Telenor och Telia har egna butiker och erbjuder ibland en försäkring ”på köpet” dvs du betalar ex. 55 kr extra per månad och får en försäkring som ”täcker allt” – nåja läs igenom reglerna och se också hur länge du tecknar försäkringen för, en 24 månaders försäkring blir faktiskt en hel del pengar och om du köpt en iPhone med 12 månaders avtal så kanske du ändå kommer att byta innan.

Fristående återförsäljare säljer ofta försäkringar med i princip samma upplägg som teleoperatören – och vi tycker såklart det är lika viktigt att kolla upp vad du får och hur länge du binder dig.

Ovanstående försäkringar kan ju vara en lösning om du inte har en hemförsäkring. Men det kan vara som så, beroende på hur ditt hushåll ser ut, att du faktiskt kan få en hel hemförsäkring för kanske bara några hundralappar mer per år.

Vi på iphone.se har tittat igenom försäkringsbolagens villkor (primärt Folksam, if och Länsförsäkringar) kring smartphones.

Oavsett vilket bolag du väljer så finns det ett par grundprinciper som du bör tänka på:

- de tillämpar i princip 1500 kr självrisk – så kostade din smartphone 5500 kr så får du 4000 kr dvs om den var tillräckligt ny…

- Bolagen skriver av värdet av smartphonen snabbt tex. ger Folksam inte fullvärde minus mer än för första 6 månaderna.
Mobiltelefon Mindre än 6 mån 6 mån-1 år 1-2 år 2-3 år 3-4 år 4-5 år 5-6 år 6-7 år 7-9 år 10 år
100 75 50 30 20 20 20 20 20 20%
if ger fullt värde första 6 månaderna, 6 – 12 mån ger 70% och efter ett år så är det 50%. Länsförsäkringar ger dig 75% första året och därefter 50%. Dvs generellt kan man säga att om din smartphone är ny dvs inte mer än 6 månander gammal så får du tillbaka en hyfsad slant, därefter går det fort utför. Kom också ihåg att du ofta har 1500 kr som självrisk, så liten skada typ glaset sönder får du troligen stå för själv. Som sagt relativt ny telefon som tex stulits då är det bra med försäkring.

Min egen erfarenhet av att min dotter blev av med sin iPhone (stulen  i Stockholm – snabbt uppfiskad från hennes handväska) är mycket positiv. Försäkringsbolaget tog polisanmälan och ett intyg från teleoperatören om vilken iPhone modell hon hade samt när hon fick ut den. Sedan betalade de ut vad teleoperatören begärt med avdrag för självrisken utan frågor. Så har du en ny iPhone, en befintlig hemförsäkring (eller ändå tänkt skaffa en) så är det en bra försäkring, vill man inte binda sig så kan ju en försäkring hos teleoperatören eller återförsäljaren vara ett alternativ.

Oavsett – glöm inte att det man ibland får intryck av ”du får en iphone på köpet”  låter mer magiskt än det är, du går och bär på något som kostar över 5000 kr och man blir inte glad om man skall betala den summan en gång till!

Nu när du är klar över allt och har skrivit upp din IMEI kod så hoppas vi på iphone.se att du får en trevlig sommar med mer sol än hittills!

Liknande artiklar.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Bengt Norin

Om skribenten -

Bengt trivs bäst med att utveckla nya infrastrukturer som kombinerar IT med traditionella teknologier. iPhone/iPad erbjuder just det dvs en telefon som vi använt sedan 1877 i samma lilla apparat som värsta IT tekniken – fantastiskt. Vilka möjligheter som öppnar sig och som kan vara till verklig nytta om man finner vägen fram och gör rätt. Bengt har också som 50talist spenderat många år inom IT, finansmarknaden och logistik- branchen som entreprenör och var bla grundare till torget.se den första webtjänsten som vann Internetworlds Topp 100 första pris redan 1997. Citat: “Säg aldrig ”det går inte” Bengt är också en av de tre grundarna till Iphone.se och var den som startade iphone.se redan 2004 för Internet Phone tjänster.

Hemsida: http://www.iPhone.se   ·   E-postadress: bengt@iphone.se   ·   Twitter: iphone_se   ·   facebook: iPhone.se

3 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Helén Frej 17. Aug, 2015 kl 09:16 #

  Folksam ger inte alls fullvärde minus självrisk det första året!!! Har precis varit i kontakt med dem. Så här räknar de ut vad du får i ersättning. Fullvärdet minus självrisken, det som blir kvar får du 75% av. Vilket innebär att jag måste själv betala 3000kr!!!

 2. Marina Renck 06. Maj, 2013 kl 13:19 #

  Hur gör man när glaset/skärmen är i 1000 bitar? Kan man byta? Vad ska det kosta?
  MVH!

  • Henrik 07. Jul, 2013 kl 09:39 #

   Det finns flera verkstäder som byter glaset på din iPhone. En verkstad som jag har använt och är väldigt nöjd med är http://www.iakuten.se. Skickade ner telefonen på måndag och hade den åter på torsdag förmiddag. Smidigt och prisvärt.

Kommentera